Een tijd terug heb ik mijn diploma Bedrijfshulpverlening (BHV) gehaald. Is dit dan verplicht als ZPP-er? Het antwoord daarop is: NEE, HET IS NIET VERPLICHT. Maar raadzaam is het wel!
De stichting die mij een lesruimte faciliteert, bood een BHV cursus aan voor hun personeel. Ook gaven zij de partnerdocenten van de stichting, waaronder ik, de mogelijkheid bij deze cursus aan te schuiven. Uiteraard moest ik dit wel zelf bekostigen, want ik ben een ZZP-er.

EEN BHV-CURSUS? JA, NATUURLIJK!

Een BHV cursus? Natuurlijk wilde ik dat wel! Want ik ben vaak alleen in een gebouw aan het lesgeven en wat als er iets gebeurt met een leerling? Wat moet ik dan doen? Of wat als het gebouw in brand vliegt? Dan is het toch best wel handig om te weten hoe je moet handelen.

Opvallend vond ik dat we naast het vaste administratieve personeel van de stichting bij de cursus maar met twee ZZP-docenten aanwezig waren, waaronder ikzelf. De andere ZZP-docent zag het nut van de cursus gelukkig ook in. Maar ik heb toch veel meer collega-docenten? Waar waren die? Wellicht zijn zij nooit alleen aanwezig op de locatie waar zij lesgeven. Dat zou kunnen. En dat zij denken dat er dan wel iemand anders is die weet wat ie moet doen. Maar ja, dat denkt die ander dan misschien ook wel. Het kan ook zijn dat ze er gewoon helemaal niet het nut van inzien, want ja, zeg nou zelf: hoe groot is de kans dat een leerling omkiept of het gebouw in de hens staat?

Die kans is inderdaad niet zo groot maar is wél aanwezig! En ja, dan is het handig dat je weet wat je moet doen. Wellicht ben ik één van de weinigen die er zo over denkt of in ieder geval één van de weinigen die er wat mee doet. Nu ben ik tenminste niet degene die bij het uitbreken van een brand op locatie hulpeloos toekijkt en zal roepen: ”Help, mijn instrument staat in brand!”.

Carin